Informatie over werkhandschoenen

WerkhandschoenOnline.nl en WerkhandschoenOnline.be bieden een zeer uitgebreid assortiment werkhandschoenen. Via de productselector kunt u gemakkelijk en snel navigeren naar de juiste oplossing.

De handen zijn zeer kwetsbaar omdat ze het snelst in contact komen met het werk. Denk bijvoorbeeld aan allerlei werkzaamheden met draaibanken, lassen, scherpe dingen oppakken etc. Van alle ongevallen op het werk bestaat 45% uit handletsel. Het is dan ook niet voor niets dat er zoveel keuze is in beschermende handschoenen.

werkhandschoenen

Maar hoe kiest u nu de juiste werkhandschoen?

Als eerste is het belangrijk dat u zich bewust bent van de gevaren en van de middelen die voorhanden zijn. Maak een zogenaamde risico-analyse, zodat het inzichtelijk is welke risico’s uw werknemers lopen op de werkplek. Aan welke mechanische- en chemische gevaren worden uw werknemers blootgesteld? Kijk ook naar hitte- en koudebescherming. En hoe kunt u de oorzaken van hand- en armletsel wegnemen? Neem vooral de tijd om de diverse producten te testen. Kijk niet alleen kritisch naar de eisen en wensen van de dragers, maar ook naar die van uw veiligheidsafdeling en uw inkopers. Implementeer en monitor het veranderproces. Vooral handhaving is een belangrijk onderdeel daarvan. Worden de handschoenen ook daadwerkelijk gedragen?

De werkhandschoenen zijn te verdelen in drie categorieën. Als eerste de handschoenen van een eenvoudig ontwerp, deze beschermen alleen tegen minimale risico’s. Daarnaast zijn er handschoenen van intermediair (mechanisch) ontwerp, die bescherming bieden tegen middelzware risico’s. De hoogste graad van bescherming bieden handschoenen van complex ontwerp. Deze zijn specifiek bestemd om te beschermen tegen ernstige en onomkeerbare schade van de gezondheid.

Op elke handschoen staan de normen en markeringen vermeld. Naast o.a. het artikelnummer van de fabrikant en de maat, wordt tevens de normering en het prestatieniveau weergegeven.

Werkhandschoenen zijn te verkrijgen in verschillende materialen met elk hun specifieke eigenschappen. Zo kunt u kiezen uit synthetische handschoenen van Nitril, Nylon of Polyurethaan of uit textiele of lederen handschoenen.

De keuze van het materiaal wordt ondermeer bepaald door aard van de werkzaamheden. Handschoenen die goede snijbescherming bieden, maar daarnaast ook vingergevoelig en flexibel zijn. Bijvoorbeeld lashandschoenen: allereerst moeten ze voldoen aan de eisen van de EN 420. Maar er zijn ook een aantal specifieke eisen waarbij onderscheid wordt gemaakt tussen zwaar en fijn laswerk. Bij zwaar laswerk zijn aanzienlijke mechanische risico’s aanwezig. Bij fijn laswerk is een goede vingergevoeligheid nodig, maar is ook schuur-, snij-, scheur- en prikbestendigheid, brandgedrag, isolatie tegen contacthitte, convectiehitte en weerstand tegen metaalspatten een vereiste.

Bij werkzaamheden met een laag risico kan een persoonlijke voorkeur van de gebruiker een rol spelen. Echter de keuze voor chemisch bestendige handschoenen wordt allereerst bepaald door het chemisch risico, daarna de mogelijke mechanische risico’s en dan pas door een mogelijke voorkeur. De juiste chemische barrière wordt bepaald door cas-nummer (uniek nummer van een chemische verbinding), naam, concentratie van stoffen in een mogelijke mix, temperatuur van het chemisch risico en een beschrijving van de werkzaamheden. Er zijn zowel laag chemische als hoog chemische handschoenen te verkrijgen. Zoals u ziet is het assortiment enorm uitgebreid. Van wegwerphandschoen tot hoog chemische handschoenen, voor elke werknemer vindt u de juiste bescherming bij de WerkhandschoenOnline.

werkhandschoen

Hoe bepaalt u de juiste maat werkhandschoenen?

De juiste maat werkhandschoenen kan op twee manieren bepaald worden. U kunt de breedte van uw handpalm of de omtrek meten. Onderstaande tabel kunt u gebruiken om de juiste maat te bestellen.

Maat Handpalmbreedte Palmomtrek
6 / XS 7 cm 14 - 17 cm
7 / S 7 – 8 cm 17 - 20 cm
8 / M 8 – 9 cm 20 - 23 cm
9 / L 9 – 10 cm 23 - 25 cm
10 / XL 10 - 11 cm 25 - 27 cm
11 / XXL 11 - 12 cm 27 - 30 cm

Deel de link naar deze pagina:

Deel deze pagina op Facebook Deel deze pagina op Twitter Deel deze pagina op Pinterest